Forskjell mellom versjoner av «Wikipedia.org»

Fra Toppsider
Gå til: navigasjon, søk
Linje 7: Linje 7:
 
|wwwtittel = no.wikipedia.org
 
|wwwtittel = no.wikipedia.org
 
|ingress = Norske Wikipedia er blitt et uvurderlig oppslagsverk - som blir stadig bedre. Takket være den smarte wiki-løsningen som gjør det enkelt for alle å bidra, finner man nå svært mye leksikalsk informasjon i både bokmåls- og nynorskversjonen av Wikipedia, selv om selvsagt den engelske Wikipedia er enda bedre på de fleste områder.
 
|ingress = Norske Wikipedia er blitt et uvurderlig oppslagsverk - som blir stadig bedre. Takket være den smarte wiki-løsningen som gjør det enkelt for alle å bidra, finner man nå svært mye leksikalsk informasjon i både bokmåls- og nynorskversjonen av Wikipedia, selv om selvsagt den engelske Wikipedia er enda bedre på de fleste områder.
 +
 
|heading1 = Beste encyklopedi i verden?
 
|heading1 = Beste encyklopedi i verden?
|tekst1 = For et par år siden sjokkerte Natures nyhetsstab en hel verden med å påstå at kvaliteten på vitenskapelige artikler i Wikipedia (engelsk versjon) var like bra som i det prestisjetunge Encyclopedia Britannica. Siden dengang har svært mange ansett Wikipedia som den beste kilden til leksikalsk informasjon. Riktignok har det vært mange graverende eksempler på at enkeltpersoner har utnyttet friheten i wiki-løsningen til å profilere egne kommersielle eller politiske interesser - eller til rett og slett bedrive hærverk. Likevel holder Wikipedia seg - både norsk og engelsk versjon - som en viktig kunnskapskilde for både skoleelever, fagpersoner og journalister.
+
|tekst1 = For et par år siden sjokkerte Natures nyhetsstab en hel verden med å påstå at kvaliteten på vitenskapelige artikler i Wikipedia (engelsk versjon) var like bra som i det prestisjetunge Encyclopedia Britannica. Siden dengang har svært mange ansett Wikipedia som den beste kilden til leksikalsk informasjon.  
 +
 
 
|subheading1 = Kilde: Wikipedia
 
|subheading1 = Kilde: Wikipedia
|subtekst1 = Problemet med Wikipedia er at redaksjonen
+
|subtekst1 = Wikipedia brukes svært ofte som kildehenvisning for skoleelever såvel som journalister. Aftenposten, en velrennomert og landsdekkende avis, henviser titt og ofte til Wikipedia som eneste kilde i sine faktabokser for artikler med faglig innhold. Men enkelte lærere har uttalt at de forbyr å oppgi Wikipedia som kildereferanse for sine studenter fordi man rett og slett ikke kan stole på at informasjonen i Wikipedia er pålitelig(referanse: Lars Swendsen, Aftenposten, september 2007).
|heading2 =  
+
 
|tekst2 =  
+
|heading2 = Pålitelig oppslagsverk?
|heading3 =
+
|tekst2 = For å kunne stole på det man finner i Wikipedia, burde man få vite hvem som har skrevet den enkelte artikkelen, hvilke fagpersoner som har uttalt seg og om det er noen uenighet.
|tekst3 =
+
 
 +
|subheading2 = Leksikon uten faglig redaksjon?
 +
|subtekst2 = Problemet med Wikipedia er at dette oppslagsverket ikke har noen faglig redaksjon. De som overvåker de enkelte artiklene er altså ofte ikke fagpersoner, og en menigmann kan sogar få siste ord i saker der det er uenighet - selv om kanskje fagfolk burde vite best. Men Natureredaksjonen har faktisk også påpekt at wikier med faglig redaksjon heller ikke behøver å være noe bedre enn Wikipedia. Fagartikler skrevet av fagfolk er ofte uforståelige for menigmann - rett og slett fordi fagfolk ofte skriver for uforståelig mens menigmann skriver slik at likesinnede skal skjønne det. Så selv om Wikipedia på noen områder kan fremstå som det rene anarki, er denne demokratiske ytterlighet også på mange måter
 +
 
 +
|heading3 = Enda en overskrift
 +
|tekst3 = Tekst til denne overskriften
 +
 
 +
|subheading3 = Det rene anarki?
 +
|subtekst3 = Alle kan bidra i Wikipedia, men veier alle stemmer like tungt? Det har vært mange graverende eksempler på at folk har utnyttet friheten i wiki-løsningen til å profilere egne kommersielle eller politiske interesser - eller til rett og slett bedrive hærverk. Likevel holder Wikipedia seg - både norsk og engelsk versjon - som en viktig kunnskapskilde for både skoleelever, fagpersoner og journalister.
 +
 
 +
 
 
}}
 
}}
  
 
[[Kategori:Nominerte]]
 
[[Kategori:Nominerte]]

Revisjonen fra 5. okt. 2007 kl. 21:39

Nominasjonsinfo.jpg

Norske Wikipedia er blitt et uvurderlig oppslagsverk - som blir stadig bedre. Takket være den smarte wiki-løsningen som gjør det enkelt for alle å bidra, finner man nå svært mye leksikalsk informasjon i både bokmåls- og nynorskversjonen av Wikipedia, selv om selvsagt den engelske Wikipedia er enda bedre på de fleste områder.

Beste encyklopedi i verden?

For et par år siden sjokkerte Natures nyhetsstab en hel verden med å påstå at kvaliteten på vitenskapelige artikler i Wikipedia (engelsk versjon) var like bra som i det prestisjetunge Encyclopedia Britannica. Siden dengang har svært mange ansett Wikipedia som den beste kilden til leksikalsk informasjon.

Kilde: Wikipedia

Wikipedia brukes svært ofte som kildehenvisning for skoleelever såvel som journalister. Aftenposten, en velrennomert og landsdekkende avis, henviser titt og ofte til Wikipedia som eneste kilde i sine faktabokser for artikler med faglig innhold. Men enkelte lærere har uttalt at de forbyr å oppgi Wikipedia som kildereferanse for sine studenter fordi man rett og slett ikke kan stole på at informasjonen i Wikipedia er pålitelig(referanse: Lars Swendsen, Aftenposten, september 2007).

Pålitelig oppslagsverk?

For å kunne stole på det man finner i Wikipedia, burde man få vite hvem som har skrevet den enkelte artikkelen, hvilke fagpersoner som har uttalt seg og om det er noen uenighet.

Leksikon uten faglig redaksjon?

Problemet med Wikipedia er at dette oppslagsverket ikke har noen faglig redaksjon. De som overvåker de enkelte artiklene er altså ofte ikke fagpersoner, og en menigmann kan sogar få siste ord i saker der det er uenighet - selv om kanskje fagfolk burde vite best. Men Natureredaksjonen har faktisk også påpekt at wikier med faglig redaksjon heller ikke behøver å være noe bedre enn Wikipedia. Fagartikler skrevet av fagfolk er ofte uforståelige for menigmann - rett og slett fordi fagfolk ofte skriver for uforståelig mens menigmann skriver slik at likesinnede skal skjønne det. Så selv om Wikipedia på noen områder kan fremstå som det rene anarki, er denne demokratiske ytterlighet også på mange måter

Enda en overskrift

Tekst til denne overskriften

Det rene anarki?

Alle kan bidra i Wikipedia, men veier alle stemmer like tungt? Det har vært mange graverende eksempler på at folk har utnyttet friheten i wiki-løsningen til å profilere egne kommersielle eller politiske interesser - eller til rett og slett bedrive hærverk. Likevel holder Wikipedia seg - både norsk og engelsk versjon - som en viktig kunnskapskilde for både skoleelever, fagpersoner og journalister.





Wikipedia.png



Toppside: no.wikipedia.org